Podcasten har blivit ett kraftfullt verktyg i dagens digitala landskap. För dig som bloggare kan det vara ett utmärkt sätt att nå ut bredare och fördjupa engagemanget. Att addera en podcast till din blogg är ett strategiskt drag för att stärka din digitala närvaro. Den här guiden tar dig från idé till publicering.

En podcast kan vara precis det som lyfter din blogg till nästa nivå. Genom att erbjuda ditt innehåll i ljudformat når du en ny publik, stärker relationen med dina läsare och får möjlighet att återanvända och fördjupa ditt blogginnehåll. Denna guide ger dig verktygen för att komma igång.

Blogg och podcast – en oslagbar duo

Att kombinera podcast och blogg handlar om att möta din publik där de befinner sig. Vissa föredrar det skrivna ordet, medan andra hellre lyssnar – kanske under pendlingen, träningspasset eller när de sysslar med hushållsarbete. Genom att erbjuda både blogg och podcast maximerar du din räckvidd och skapar en mer dynamisk upplevelse för din publik.

Därför ska du satsa på podcast

Fördelarna är många och tydliga. Du når en ny och engagerad publik – podcastlyssnare är en växande skara. Som framgår av statistik från Statista förväntades antalet podcastlyssnare i USA nå hela 160 miljoner under 2023. En podcast ger dig också möjlighet att fördjupa relationen med dina läsare. Rösten skapar en personlig och nära kontakt som är svår att uppnå enbart genom text. Dessutom kan du återanvända och maximera värdet av ditt blogginnehåll. Ett blogginlägg kan omvandlas till ett podcastavsnitt, och vice versa, vilket sparar tid och ger ditt innehåll nytt liv.

Men det handlar inte bara om att återanvända. En podcast ger dig också möjlighet att fördjupa dig i ämnen som du introducerat på bloggen, eller att utforska nya vinklar och perspektiv. Du kan bjuda in gäster, ha diskussioner och skapa en mer levande dialog med din publik.

Från idé till verklighet – så skapar du din podcast

Att starta en podcast kan kännas som ett stort steg, men med rätt planering och förberedelser är det fullt genomförbart, även för dig som är nybörjare.

Planering och förberedelser

Börja med att definiera din podcasts nisch och målgrupp. Vilket ämne ska podcasten kretsa kring? Vilka är dina lyssnare? Ofta är det naturligt att utgå från bloggens tema, men det kan också vara ett komplement eller en fördjupning. Som guiden från ”Hållbar profil” föreslår, kan det vara värdefullt att gästa andra poddar för att lära av andra och få inspiration.

Välj format och innehåll

Bestäm vilket format som passar dig och din blogg bäst – intervjuer, solosnack, diskussioner eller kanske en kombination? Hur långa ska avsnitten vara? Skapa en checklista som inkluderar ämne, format, namn, målgrupp, längd och publiceringsfrekvens, precis som ”Hållbar profil”-artikeln rekommenderar. Tänk också på att skapa en tydlig visuell identitet för podcasten, med en logotyp och ett omslag som speglar innehållet.

Inspiration kan du hämta från framgångsrika poddar som ”Alex & Sigge”, ”Framgångspodden” och ”Alice & Bianca”, som alla visar på podcastmediets potential att nå ut och engagera, vilket Bloggvy nämner.

Teknik och utrustning

Du behöver inte avancerad och dyr utrustning för att komma igång. En bra USB-mikrofon, ett par hörlurar och en dator är en utmärkt start. Som Jennifer Sandström påpekar kan till och med iPhone-hörlurar fungera i början. För inspelning och redigering finns det flera bra gratisprogram, som Audacity och Garageband.

Inspelning och efterbearbetning

Hitta en lugn och tyst plats att spela in på. Tala tydligt och naturligt, och var inte rädd för att göra misstag – det mesta går att redigera bort i efterhand. I redigeringen klipper du bort oönskade delar, justerar ljudnivåer och lägger eventuellt till musik och ljudeffekter. Som guiden från Hemmastudion betonar är ljudkvaliteten A och O för en bra lyssningsupplevelse. Använd alltid hörlurar när du redigerar för att få en korrekt bild av ljudet.

Publicering och distribution

För att göra din podcast tillgänglig för lyssnare behöver du en podcastvärd, en tjänst som lagrar dina ljudfiler och genererar ett RSS-flöde. Populära alternativ är Acast, Podbean och Libsyn. När du har laddat upp dina avsnitt kan du distribuera dem till olika podcastplattformar som Spotify, Apple Podcasts och Google Podcasts. Om du använder WordPress.com kan du, som deras supportsida beskriver, skapa ett podcastflöde direkt från din blogg.

Marknadsför och integrera med bloggen

Att skapa en podcast är en sak, att få lyssnare en annan. Här är din blogg din bästa vän. Marknadsför din podcast genom att skriva blogginlägg om den, bädda in avsnitt direkt i blogginläggen, skapa en särskild sida för podcasten och använda dina sociala mediekanaler.

Ett utmärkt exempel på detta är hur Kicki Westerberg lanserade sin podcast ”CIRKELN”, vilket diskuterades på hennes blogg. Även om hon vid den tidpunkten fokuserade mer på Instagram, visar exemplet tydligt hur en podcast kan komplettera en blogg. Ett annat inspirerande exempel är hur Håkan Dahlström, som beskrivs på hans webbplats, omvandlar sina blogginlägg till podcastavsnitt. Detta visar hur man kan nå en bredare publik genom att erbjuda sitt innehåll i olika format.

Kom ihåg, som artikeln från nklt.se påpekar, att planera innehållet för din blogg och podcast så att de kompletterar varandra. Detta skapar en röd tråd och uppmuntrar din publik att ta del av innehåll från båda plattformarna.

Podcast som framtidssäkring

Att integrera en podcast i din bloggstrategi är ett smart sätt att framtidssäkra din digitala närvaro. I en värld där ljudmediet växer explosionsartat ger podcasten dig en unik möjlighet att nå ut bredare, fördjupa relationen med dina följare och stärka ditt varumärke. Genom att kombinera det skrivna ordet med det talade skapar du en mer engagerande och dynamisk upplevelse för din publik. Så ta steget, utforska podcastingens värld och låt din blogg blomstra!

Mäta och analysera

För att veta om din podcast når framgång är det viktigt att mäta och analysera resultaten. Det ger dig värdefulla insikter om vad som fungerar bra och vad som kan förbättras.

Viktiga nyckeltal

Det finns flera nyckeltal att hålla koll på. Antalet nedladdningar och lyssningar ger en grundläggande bild av podcastens räckvidd. Lyssningstiden, alltså hur länge folk lyssnar på dina avsnitt, indikerar hur engagerande innehållet är. En växande prenumerantbas visar att du bygger en lojal publik.

Förstå din målgrupp

Genom att analysera demografiska data, som ålder, kön och plats, kan du få en bättre förståelse för vilka dina lyssnare är. Denna information kan hjälpa dig att anpassa innehållet och göra det ännu mer relevant för din målgrupp.

Verktyg för analys

De flesta podcastvärdar erbjuder inbyggd statistik som ger dig grundläggande information om nedladdningar, lyssningar och prenumeranter. För en mer djupgående analys kan du använda verktyg som Poddindex, vilket nämns i ORVESTO Konsument 2023: Helår undersökningen från Kantar Media.