Vem som helst kan registrera en blogg och börja skriva om vad som helst när andan faller på. Hobbybloggandet ska inte föraktas. Det är ett utmärkt sätt för många att skriva av sig och dela med sig till en mindre skara följare. Det är dock något helt annat än det professionella bloggandet som en del faktiskt kan försörja sig på, även om det är ganska få som verkligen lyckas slå igenom bruset på nätet.

Gör en plan

Du som verkligen vill satsa tjänar på att ha en genomtänkt plan redan från början. Vad ska bloggen handla om, hur ofta ska den uppdateras och hur ska du få betalt? Tänk också på att det är ytterst få bloggare som får betalt från början. Tvärtom brukar det kosta en del inledningsvis; inte bara tid utan kanske också pengar. Medan du funderar över detaljerna i din plan kan du börja skriva blogginlägg för dig själv. Inget du ska publicera just då, men det är bra att ha en del blogginlägg ”på hög” inför framtiden. Tänk bara på att inte skriva något som är bundet till en viss tidpunkt. Står det om julmys blir det uppenbart att det är ett gammalt inlägg om det råkar bli publicerat först efter nyår. Sådana missar skadar trovärdigheten.

Berätta för andra

Sprid sedan till ditt befintliga nätverk att du börjat blogga. Det finns enkla smsverktyg som skickar ut meddelande till alla dina mobilkontakter, till exempel. Det här är ett jättebra sätt att rivstarta och sms brukar gå fram på ett bra sätt. Folk läser det i så stor utsträckning att det faktiskt använts i coronainformationen i vårt grannland genom massutskick via sms på ett effektivt sätt.

Hur gör man då sedan för att få ännu fler läsare till bloggen? Först och främst måste den vara intressant att läsa, så klart, så de som hittat den fortsätter att läsa och delar den till andra i sociala medier.. Det går också att annonsera på olika sätt för en liten peng.

Bli influencer

Som bloggare kan du så småningom bli en influencer som märks. Tänk bara på att det finns olika regler för hur du marknadsför exempelvis olika produkter om du får uppdrag från företag att skriva om deras varor. Ett annat sätt att tjäna pengar på bloggandet är att använda sig av affiliatemarknadsföring. Du kan ha länkar på din blogg som leder till olika företag som betalar för att få länka. Det finns olika modeller för det här, men har du många läsare på din blogg är det absolut värt att prova.