Om du inte vill flytta till en studentstad, så kan du testa på att studera på distans. Idag erbjuder alla högskolor och universitet distanskurser i allt från historia, språk, datavetenskap till pedagogisk. Det kan finns olika orsaker till att man inte vill flytta: familj, djur eller att man trivs bra där man bor. Det kan också vara så att man vill ha en viss frihet och få lägga upp dagen själv – särskilt om man jobbat mycket. Du ska här få relevant information om att studier på distans på högskola eller universitet.
Ekonomin
När du studerar på distans mot högskola eller universitet är du berättigad till CSN, både lån och bidrag. Du ses från samhällets synvinkel som vilken student som helst. Det betyder att du också får samma rabatter på t.ex. tåg och vissa böcker som andra studenter. Samtidigt som du bor kvar och inte behöver flytta.
En orsak att studera på instans är att kunna fortsätta att jobba – antingen i en fast tjänst eller som timvikarie. Det finns flera sätt för att få någorlunda bra ekonomi under studietiden. Som student måste du ha en dator och ett sätt är att köpa en begagnad macbook air – den kommer uppfylla alla de krav som du har, men kosta mindre.
Träffar eller inte?
Det finns olika slags distansstudier: studier med obligatoriska träffar och studier utan någon träff alls. När du söker till kursen eller programmet så kommer du se vad som krävs. Vissa ämnen är sådana att du behöver träffa en klass och lärare för att kunna utvecklas, som språkstudier på grundnivå; andra studier har praktiska moment som gör att du behöver åka till skolan. Tänk igenom hur du vill göra. För många är det ett roligt miljöombyte att få åka iväg till träffarna och möta de andra studenterna; för andra känns det mest som ett tvång som kostar. Det klokaste är dock att utgå från vilket ämne som du vill läsa, och sedan tänka igenom vilken slags personlighet du har.
När du studerar på distans kommunicerar du via datorn. Du loggar in på högskolans hemsida och sedan in på din kurs. Där kommer det finns både material och uppgifter. Uppgifterna är obligatoriska och det är genom att göra dem som du får studiebidrag. På många kurser ingår det också olika obligatoriska moment via datorn, till exempel lektioner då du kan se läraren och ni studenter kommunicerar genom att skriva under lektionerna. Andra uppgifter kan vara att ni ska skriva diskussionsinlägg om ett ämne som läraren valt. Distansstudier kräver att du har någorlunda bra uppkoppling, gärna kamera och mikrofon – vilket de flesta datorer har.
Det bästa med distansstudier är för många friheten: du går upp på morgonen, äter frukost, brygger ditt kaffe och sätter dig sedan framför datorn eller i fåtöljen med en bok – i morgonrock om du så vill! Det ger också möjlighet att gå iväg till ett kafé och plugga hela eftermiddagen eller kanske planera in en fika med en kompis klockan tio en måndag förmiddag – lyxigt. Dock kräver det att du kan planera ditt eget arbete.