Ett smart sätt att tjäna extra pengar som student är genom att blogga. Det kräver förvisso både tid och arbete, men du kan samtidigt jobba när, var och hur du vill – du är din egen boss.

Studentekonomi

I Sverige är det gratis att studera och det finns många rabatter och erbjudanden som du som student kan använda, men du måste samtidigt betala hyra, mat, böcker, dator, kläder och annat för att kunna leva ett bra liv. Det är många studenter som jobbar extra. Hur mycket du som student hinner jobba beror både på dig som person och på din utbildning. Om du pluggar på distans och lägger upp allt arbete själv, så är det ganska enkelt att hinna jobba extra, men om du utbildar dig till läkare eller veterinär kommer studierna att ta all din tid. Oavsett utbildning kan du förbättra din ekonomi genom att starta en blogg eller Youtube-kanal och få extra inkomst genom reklamintäkter.

Ett miniföretag

Om du vill få extra inkomst som student genom att blogga, kan du tänka på din blogg som ett miniföretag – det kräver arbete, men kommer också ge lön. Det är därför klokt att arbeta på ett genomtänkt sätt redan från början för att verkligen få inkomst. Om du redan nu behöver pengar, kanske för att kunna starta ett miniföretag, så kan du ta ett lån hos Lånakuten. Då kan du sedan använda din blogg för att tjäna pengar och snabbt kunna betala av på ditt lån.

Vilken slags blogg?

Det finns miljontals bloggar och att slå igenom på internet kan vara svårt då konkurrensen är stor, men det är inte omöjligt. Det finns många bloggar och Youtubers, som Blondinbella, som har det som heltidssyssla, och många bloggare som har det som extrainkomst.

För att besökare ska hitta till din blogg måste den handla om ett särskilt ämne. Det är svårt att blogga om allt och verkligen få läsare. Du kan utgå från dig själv: när du är intresserad av något kommer du troligtvis att söka efter det på nätet, allt från bra information om försäkringar till bästa dykstället i Egypten eller om hur man lagar en omelett. När du söker på nätet kommer sökmotorerna att ranka sidor som handlar om sökordet högst upp. Om du väljer att blogga om studieekonomi – som student blir du en naturlig expert! – så bör du ha ett domännamn som har något med ekonomi, pengar eller student i namnet. Detsamma gäller oavsett vad du ska blogga om: hundraser, thrillerböcker eller olika kaffesorter. Du måste sedan skriva flera längre artiklar om ditt ämne och verkligen hålla dig till ämnet – låt din blogg vara en specialtidning om studieekonomi, hundraser eller kända katter. Då kommer både de som söker på aktuella ord och sökmotorerna att hitta till din sida.

Blogginkomst

Inkomsten på en blogg kommer vanligtvis från annonser. Efter att du startat din blogg och skrivit några längre artiklar, går du med i ett affiliatenätverk. I ett affiliatenätverk får du tillgång till olika annonser som du sedan kan använda på din sida. Du kan också sälja olika produkter eller e-böcker på din sida.