Vlogging är en variant av blogging där man istället för att bara skriva lägger ut det mesta av sitt material i videoformat. Går man in på en videotjänst som YouTube kan man hitta tusentals vloggar om allt mellan himmel och jord på massor av olika språk, och ett av de populäraste ämnena är träning och hälsa.

Är man intresserad av träning kan en vlogg ofta vara mycket bättre än en blogg, då det är viktigt att se exakt hur olika övningar skall göras och hur olika typer av träningsmaskiner fungerar. Här får man ta del av vloggarens tips och råd, och se hur övningarna utförs från olika vinklar. Vloggen är ofta kopplad till en hemsida eller en blogg, där man kan printa ut övningarna, hitta tips om kost och hälsa liksom få bra kläder och accessoarer rekommenderade.

Varför är vloggen bättre?

Medan en sticknings-beskrivning som går fel inte kan få värre resultat än några felaktiga maskor som måste repas upp så kan en felaktig träning leda till allvarliga skador och till och med men för livet. Är man nybörjare eller om man vill sätta igång med en hårdare eller mer annorlunda rutin är därför en bra instruktionsvideo guld värd, oavsett om man planerar att träna hemma eller på gym.

Alltfler kvinnor styrketränar

Det har blivit alltmer populärt för kvinnor att styrketräna i Sverige även om det fortfarande råder en viss hesitation bland tjejer när det handlar om att bygga muskler. En av anledningarna till att många kvinnor tvekar inför styrketräning är att de är rädda för att bli storvuxna, bulliga och maskulina. Det är dock helt fel, och träningsexperterna är alla överens om att kvinnor som styrketränar inte bara blir starka och snygga, utan dessutom slanka och välformade. Det finns massor av bra styrkeprogram för kvinnor som både ger en kvinnlig och attraktiv figur och en slank siluett.

Några bra vloggare för tjejer

Bland de många kvinnliga tränings-vloggarna är det framförallt tre tjejer som sticker ut och som passar lika bra för nybörjare som rutinerade styrketränare. Svenska Hanna Öberg pratar förvisso för det mesta engelska i sina videos, men hon är mycket duktig på att förklara och visa hur man använder olika träningsmaskiner, vad man bör satsa på och vilka fel man ska undvika.

Bland de amerikanska fitnessvloggarna som ligger i främsta ledet återfinns Whitney Simmons och Jen Heward, som både är energiska och lite smågalna tjejer med många års erfarenheter och en kul attityd. De uppmuntrar både tjejer att inte vara rädda för att träna, och har massor med bra förslag på hur man kan träna hemma om man inte vill eller kan gå till ett gym. Att träna är både kul och hälsobringande, och genom dessa duktiga vloggare kan vem som helst bli en riktig fena på styrka!